FØRSTE GULDMULTE I DK

Den gule plet afslører den lille fyr som en Guldmulte (Chelon Auratus)

Jeg var driblet til det vestjyske for at hygge med noget aften-arts-jagt. Planen var egentligt at multespotte lidt, og måske endda endeligt at få fat i den lille sildelignede Brisling. Hurtigt fik jeg dog to helt andre arter på land, og så observerede jeg pludseligt nogle ukendte fisk som fistrede rundt…..

Jeg fandt snart en stime små blanke fisk – det studsede mini-tobisforfang røg for enden af 5 fods-pinden, og så blev der ellers nøkket løs i det smågrumsede havnevand. – Og ja… – resultatet blev som det plejer: Efter alt for lang tid var der endeligt en som huggede til, og som så mange gange før, viste det sig at være en lille Sild. – Og ikke den Brisling som jeg efterhånden er ved at være ret træt af….. – Jeg skiftede til isfiskestangen med en rejeagnet tanagokrog, og det gav først en Hvilling og derefter en lille Hestemakrel.

Fin – og hurtig – høst til UL-års-listen. Hvillingen blev nr. 67 mens den lille smukke “hest” blev nummer 68. – Herefter tog jeg benene på nakken og pol-brillerne på, og gik på Multejagt. – Jeg har flere gange i år været heldig at spotte den sky fisk, og nu så jeg en god flok 40-50 cm lange fisk som dinglede rundt. Jeg måtte dog fodre og fiske på dem på meget lang distance for ikke at skræmme dem. – Nok derfor der gik alt for lang tid, inden jeg fattede, at det var Laks jeg fiskede på…. – Spildtid, da laksen er fredet i havnebassinet alligevel. Multerne så jeg ikke denne gang, men jeg har langt fra opgivet projektet!…

Isfiskestangen kom i aktion igen, da jeg så nogle spændende småfisk

På heeeeelt lavt vand fistrede der et par flokke små lyse – og meget nervøse – fisk rundt. Ind i mellem stoppede de kortvarigt op og “naffede” lidt i bunden, hvorefter de skyndte sig videre….. – Hmmmm – Stribefisk måske? – De skulle da have et skud, for den art står mejslet med store bogstaver på UL-ønskelisten! – Jeg prøvede at kaste så langt jeg kunne med den 2,3 cm lange klinge, og splithagl, tanago og rejefnulleret landede perfekt på et par centimeter vand. Kort efter vendte 8-10 af de små fisk tilbage, og sandelig om ikke de begyndte at rode rundt lige ved rejebidden! – 30 sekunder senere var der sgu fisk på! – De tanago’er kroger altså bare kanon godt :-). – Den lille fisk røg i akvariet, og jeg kunne i første omgang artsbestemme den til en Tyndlæbet Multe!

Lille Multe i akvariet – en Tyndlæbet måske??

Jeg var pænt tilfreds med at have fået en multeart på års-listen, og så endda en – troede jeg – Tyndlæbet. Den er ganske sjælden og kun éen gang tidligere fangt på stang i Danmark. (Læs evt. HOV, ER DET IKKE…?.) – Nemlig for to år siden, da jeg fik den første og hidtil eneste i DK.

Hov, der er sgu da en gul plet på kinden…: Guldmulte på 8,3 cm

Jeg ville sende nogle billeder til vores allesammens dygtige biolog og fiskeekspert Henrik Carl, og i den forbindelse opdagede jeg den gule plet på topbilledet, og så var der pludseligt en sprit ny dansk art i spil!?: – Den Tyndlæbede og Guldmulten er nemme at kende i forhold til vores almindelige Multe ud fra munden, men de to førstnævnte adskiller sig ikke meget fra hinanden. Der er kun små svage kendetegn, som er svære at fastlægge på de unge eksemplarer, men den gule plet gør forskellen! – Arten fik jeg verificeret via hollandske multeeksperter fra http://www.SPECIESHUNTERS.com og vores hjemlige biolog var enige. – Og den første danske Guldmulte fanget på stang er hermed en realitet!

Uskarpt foto, men stoltheden kan vist godt anes 🙂 🙂 🙂

Den almindelige Multe, Brislingen og senere også Ålen kiksede på turen, men det var jeg ikke specielt ked af, for Guldmulten det var sgu en ret fed erstatning! – Den kunne i øvrigt indskrives som UL-årsart nr. 69, alltime UL-art nummer 96, og tæller jeg de fire arter (Hvid-, Sibirisk- og Vilugastør samt Sølvørred) der som de eneste ikke er taget på UL, ender jeg totalt på 100 arter. – Ret fedt at en helt unik art sendte totalscoren op på det flotte runde tal 🙂 – Next up bliver vist et skud på Tunge, Stor Tangnål og Glaskutling….


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s