CATCH & RELEASE

 

– Hvorfor i alverden slippe fisken fri (Catch & Release) efter landing???

♦  Catch and Release kan anses som ret kontroversielt, og jævnligt
udløse lange diskussioner. – Jeg vil her redegøre for min holdning til denne handlemåde, som efterhånden – heldigvis – er ret udbredt.

– De gode argumenter for at udøve Catch & Release er som oftest:
♦ Beskytte pressede bestande. – Ex. bækørred, havørred, mf.
♦ Hjemtagning af alle fisk af alle fiskere ville nedfiske vandene!
♦ Opfiskning af store gedder vil forrykke søernes økosystemer!
♦ Ophjælpning af sunde bestande til næste generations fiskere
♦ Berigelse af naturen med en sund og bred vifte af fiskearter
♦ Økonomi: Selveste dagbladet BØRSEN har bragt en artikel: pleasure.borsen.dk/fri/artikel/1/269184/genudsatte_gedder_er_guld_vaerd.html

Uden C & R vil der være længere imellem store fisk som disse:
bøtfHK55jnp07 gemeEK112jnp09

– For mig er C & R ikke nogen ophøjet religion, og jeg kaster mig ikke ud i rabiate raids mod folk, som tager en par fisk med hjem til stegepanden. – Blot der udvises mådehold og skeles til den enkelte bestands tilstand:

– Standfisk som bækørreden og stallingen er de fleste steder under så stort pres fra skarv, odder, forurening, osv., at bestandene mange steder er presset i bund. – Stallingen er pt fredet, mens bækørreden i mange vandløb stadig kan hjemtages. – Dette er der ikke basis for i disse år! – Også trækfiskene er pressede nogen steder: Havørred-bestanden i ex. Skjern Å har det svært, så her anmoder foreningerne  om genudsætning, mens Karup Å-ørrederne trives bedre og er langt mere mangfoldige. Laksene er beskyttede af kvoter, og ser man på gedderne er der stor forskel på mængderne af fisk fra sø til sø.

♦ – Skal der hjembringes fisk, så tag en enkelt mellemfisk og ikke de store eksemplarer, som bærer de stærke gener der helst skulle videreføre de enkelte bestande. Husk hurtig og effektiv aflivning.
P.S.: Det er når vi står med fisken, at vi har valget imellem at slå den ihjel eller genudsætte den, oplevelsen forinden er helt den samme…

Genudsæt smukke +40 cm stallinger og bækørreder som disse:stvfKD40jnf09 bøHÅ37

♦ Jeg genudsætter som hovedregel mine fisk, men et par gange årligt kommer der da en enkelt med hjem til rygeovnen. – Jeg er dog langt fra den store fiske-spiser, og bryder mig faktisk ikke specielt meget om smagen af ex. ørreden. – Det er jo så bare den fisk som jeg helst fisker efter… – De eneste fisk som jeg – kulinarisk set – bryder mig om, er fladfisk (som jeg sjældent fisker efter) og laks (som jeg ikke just er super god til at overliste). – Ellers er jeg mest til KØD! 🙂

♦ Noget atypisk genudsætter jeg også jævnligt mine fangster i put and take-søerne! (i de søer hvor det er tilladt, forstås…): – Jeg lægger ikke mine penge i betalings-kuverten for at få mad med hjem, men for – forhåbentligt – at få en fight-oplevelse. – Fanger jeg en ørred i sommervarme eller i frostvejr, hvor succesrig genudsætning er ret tvivlsom, aflives fisken eller foræres væk til andre sø-gæster.

– En rogntung geddemama, – ville du “slukke lyset” for hende…?

♦ – Mange ikke-fiskere har svært ved at forstå hvorfor man smider “maden” ud i vandet igen, når man nu har stået i flere timer, for at trække et måltid på land… – Men de forventes heller ikke at kunne sætte sig ind i den glæde man som passioneret fisker får, bare ved at overliste, fighte og betragte en fisk på nært hold. – Vores mad kan vi jo købe i Netto på vej hjem fra fisketuren….

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
– Returnér som hovedregel specielt standfiskene. Bestandene er under hårdt pres!

♦ – Er C&R ikke synd for fiskene? – Fiskene stresses når de kroges, og denne stress er ens uanset om de aflives eller sættes ud igen. – Men mon ikke fiskene ville vælge at slippe med livet i behold, så de har muligheden for at formere sig og dermed bidrage til bestandene?
– Mange undersøgelser har i øvrigt vist, at fisk ikke kan føle smerte, – se eksempelvis disse: telegraph.co.uk og sciencedaily.com


♦ Link til en rigtig fin artikel om C&R, som jeg har fået lov at publicere: fiskesaeson.dk/nyheder/dyre-handling-mis-mangler-ikke-ordet/


♦ Forskellige landes tanker om catch and release:

- Tankevækkende eller måske skræmmende? - vælg selv
– Tankevækkende eller måske skræmmende? – vælg selv

Læs også Steen Ulnits’ fine artikel omkring fisks evne til at føle smerte:
http://ulnits.dk/fluefiskeri/fisk-og-smerte/


 

Skriv en kommentar