U.L.-TIPS TIL DIG

– Jeg har lavet denne sammensurium-side for at samle de små tips, tricks og finurlige løsninger, som er poppet op gennem min tid med UL-gearet. – De seneste “påhit” finder du “øverst i bunken” 🙂

– Håber at du finder et par guldkorn, som kan bruges til dit UL-fiskeri:


tungevindueTUNGEVINDUE: Kom ned under vandet…
Få adgang til en fed undervandsverden. Byg et tungevindue!. Spændende og UL-venligt fiskeri efter nye arter du aldrig har set før!

SPECIALØRREDER: – Det er lige NU!
Fra februar til maj er ørredsøerne yderst rundhåndede med flotte specialarter, som ex. smukke Brøddinger og brølstærke Tigerørreder. Så op af sofaen og ud på eksotisk ørredjagt!

MAKREL: = Perfekt til UL!
– Brug et lille blankt blink, og fisk hurtigt og overfladenært. Aftenfiskeri, højvande og fralandsvind er optimalt. Der er knald på og det er hamrende fedt! – Afsteeeed!

PIGHVAR: Den i tiden meget hypede art kan godt tages på UL. – Et 7 grams blink + et lille stykke agnfisk på en ophænger er giftigt. Fisk strandnært og langsomt. Opsøg svag vind, badekar og lave bølger.

VINTER: Prøv de hidsigt farvede og top frække flourescerende agn til put & takens iskolde vinterørreder. Om det er blink, spinner, wobbler osv. betyder ikke noget. Kodeord: dybt, langsomt og småt = flex!. 

MIKRO: UL-gearet er perfekt til jagt på de helt små arter. Det gælder ex. i ferskvand: Hork, Solaborre, Grundling og Strømskalle og i det salte: Tobis, Havkarusse, Smelt og Kutlinger. Se: mikro-rekordliste

MAJ: Hornfiske-sæsonen er ved at toppe – de gule rapsmarker står i flor, og så er det tid til de lange sjove fightere. Fisk højt og hurtigt med små blanke blink, eller prøv med UL-mede. Små kasteflåd – agn op med rejer.

SAM_0028MEDE: Prøv det spændende medefiskeri efter skalle, suder, brasen og karpe. Sommeren er perfekt og dit UL-gears finesse er super til at overliste fredfiskene. Tag orm, majs og brød med.

DSCN2346VINTERØRRED: Det er nu der for alvor er gang i din favoritsø. Vandtemperaturen er helt perfekt for ørredEN, og søejerne er lige nu yderst rundhåndede med de helt store eksemplarer. – Så afsted på UL-ørredjagt!!!

RSCN2671FERIE: Husk at den lille U.L.-stang altid kan klemmes ned i feriebagagen, – selv med en familie med overforbrug af badebolde og bikinier. – Og der er altid fiskevand i nærheden…. Ferie = Fiskeri på nye steder!

DSCN2490AGN: Et lille tip til dig når du skal ud med UL-mede-gearet efter de langnæbbede. – Prøv madagascarrejer fra Bilka! Sidder fantastisk på krogen og hornfiskene er tilsyneladende glade for dem 🙂

DSCN2430TEKNIK: UL-fiskere kan også mede en gedde!: Find et let flåd, og se om du kan skaffe små 5-10 cm lange, og dermed kastevenlige agnfisk, ex. skaller eller aborrer. Selv med 0-7 grams stænger kan det lade sig gøre.

snurrebasserENDEGREJ: Dyrt men godt! – Snurrebasser er manges favorit til kystørred. – Og ikke uden grund, for den snurrende- og vrikkende gennemløber er effektiv! Str. 0 / 7 gram er helt perfekt til UL. Den koster en flad halvtredser!

DSCN2335GEAR: Er du ude efter din første UL-stang, eller står du foran en udskiftning, så besøg din lokale dealer. – Her kan du finde super-priser på glemte “støvede” ultralette lækkerier, da salget stadig ikke er så stort.

DSCN2319PUT & TAKE: Vinteren er “eksotisk” i mange søer. Arter som brødding, kilde- og tigerørred trives ved lave vandtemperaturer, og derfor sætter ejerne dem ud i den kolde tid. – Fisk dybt, langsomt, småt, gult og hvidt 🙂

10893332_770438579691347_2011272313_nGEAR: Husk at dit UL-gear kan tumle større fisk end du – og især ikke UL-fiskere – tror. – Og fighten behøver ikke at være længere end med alm. spinnegrej! – Får du en stor fisk på, så støt klingen med den frie hånd!.

RSCN2297FOTO: Kommer du hjem med et knivskarpt fiskefoto, så prøv at tænk i beskæring af små brudstykker. Det kan give et flot resultat. Detalje-billedet her er beskåret ud fra et skarpt fuld-fisk-billede af en aborre 🙂

DSCN2248TEKNIK: Sidst på sæsonen er der godt med havørreder i de mindre åer. – Det er guf for dig og din UL-stang, som nemt kan dække de mere beskedne vandløb. Fisk opstrøms, – så når du nemmere ud forbi brinkens forhindringer.

RSCN2087ENDEGREJ: Små UL-poppers kan blive tynget en anelse ned i vandet af stålforfanget, med hæmmet effekt til følge. Find lette stålforfang med høj densitet (flydeevne), eller bind dem selv af højtflydende materiale.

DSCN2154TEKNIK: Sommertid er top-water tid!. Der findes mange fine poppers som kan tumles på UL-gearet. – Og små poppers kan sagtens lokke store gedder til overfladen – så hold fast!. Prøv også poppers i aborresøen!

DSCN2061TEKNIK: Selv om vi med vores ultralette gear kan fiske “solen sort” uden træthed i arm og skulder, er det en god idé med en pause. – Husk dine favoritingredienser til en hyggestund. Mine er Tuborg og Skjold 🙂

DSCN1754GEAR: Det er fristende at gå all in når man sammensætter sit finesse-grej. – Mindst mulige stang og hjul. Men lov dig selv at teste hjulet inden køb hvis du går efter hjul i størrelse 500. Det er meeeeget småt!!…

DSCN1744ENDEGREJ: Gedderne elsker ofte store fyldige agn med høj vægt til følge, hvilket vi UL-tosser ikke er vilde med. Men du kan tilføre længde og fylde til dine agn med en squid på 3-krogen (fra torske-rigs). 

DSCN1714PUT & TAKE: I den kolde vintertid – hvor stort set alt mit put and take-fiskeri foregår – har jeg absolut mest held med hvidt og især GULt på mine agn. Jeg fisker langsomt ved bunden, og skifter mellem spinner og blink.

GEAR: Husk jævnligt at tjekke linens tilstand.
– Især de yderste par meter som forhåbentligt får mange tæsk fra fightvillige fisk 🙂 En tynd og glat fletline (0,06-0,10) anbefales.

DSCN1638FOTO: De fleste benytter digicams/telefoner, hvor der bare kan skydes løs. – Og det skal udnyttes ved hver fisk!. Fotoet ved siden af så fedt ud gennem linsen, men ved hjemkomst lignede det cirka et råddent lig!.. 

DSCN1671GEAR: Vintertid er vedligeholdelsestid. Dine hjul bør smøres, linerne tjekkes grundigt igennem for skader og der skal ryddes op i grejæskerne. SÅ er dit finessegear helt klar til den nye sæsons ultralette eventyr.


– Har du et U.L.-tip, så smid det i svar-feltet herunder. – Følg med på siden og få inspiration til dit UL-fiskeri 🙂 


7 kommentarer til “U.L.-TIPS TIL DIG”

 1. Har du erfaring med Daiwa Prorex 17 LT 2000D fastspolehjul? Overvejer stærk at investere i dette til UL fiskeri, da hjulet er utroligt let – 165gr !

  Kan se at du selv bruger P&M Osmose STING UL stang, har du erfaring med LURE modellen 6’3fod 1.5-7gr ?

  1. Jeg har på trods af at der har været et par håndfulde UL-hjul igennem i løbet af min UL-tid, ikke haft fingre i et Daiwa endnu. Det virker næsten som om Prorex’en er fejlkatagoriseret, når et størrelse 2000 (jeg går aldrig over str. 1000) kun vejer 165 gram?. – Og det ser jo lækkert ud. – Men hvis du kan se det “live” i en butik inden køb, var det nok en god idé, for måske de fysiske udvendige mål på hjulet er så store at man taber noget finess i sit UL-setup.
   Min Sting er den gamle Redoutable (forgængeren for Osmose) og den er jeg vildt glad for (har været på +6 kilo på den). Lure-modellen har jeg ikke haft fingre i, men jeg kan ikke forestille mig andet end at den er super lækker! Tak for dit spørgsmål / ULFISK.com

 2. Hej
  Jeg er ny i UL verdenen og har en Sting 0,5-3,5 grams stang. Jeg har lidt svært ved at finde endegrej der er så lette. Kan du anbefale mig nogle og evt. hvor de kan købes? På forhånd tak 🙂

  1. Hej – og tak for din kommentar – hvad vil du gerne fiske efter – og hvor? – Mon ikke jeg kan komme med et par bud på gode endeagn uanset hvilke type fisk du går efter 🙂 – husk at den Sting (i min verden) godt kan klare mere end de 3,5 gram, – hvordan forhandleren så stiller sig i forhold til garanti, ved jeg ikke. – Jeg synes at min Sting kører fint med både agn over (op til 7 gram) og under de 3,5 gram 🙂

   1. Tak for svar 🙂 Jamen jeg fisker mest i put and take og synes det har været svært at finde blink osv der er under de 3.5. Men hvis det fungerer fint op til 7 gram så er det ikke noget problem at finde endegrej tænker jeg 😀

   2. Jeg vil foreslå Stripper 4 grams, de små Nails på 2-4 gram ABU’s Fast Attack 4,5 gram i kobber og sølv, Savage Gears caviar spinnere i 6 gram og eventuelt de hypede Præsten 4,5 gram og Fidusen 3 gram. Pas på når du kaster med tunger agn end 3,5 gram – du skal lige “føle” dig frem 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: