HVAD ER U.L.-FISKERI?

Ultra Light Fishing er lystfiskeri med markedets mindste og letteste gear. – Et fiskeri fyldt med finesse udført via max delikat “værktøj”. Der findes ikke en 100%-regel for hvad UL-fiskeri dækker over, så derfor er definitionen lidt flydende. Kastevægt-mæssigt er der dog en gennemgående global faktor som siger max 7 gram! – Her er ULFISK’s bud på, hvad Ultra Light er for noget:

Minimalistisk, top handy og meget let gear:

♦ Max kastevægt på 7 gram er ægte U.L. for mig!
♦ Kastevægte over 7 gram er LETSPIN, – ikke U.L.
♦ Stænger på 7 fod (2,1 mtr) gerne kort bunddel
♦ Stangen ligger hen i nærheden af 100 gram
♦ Stang-aktionen skal være rimeligt fleksibel
♦ Hjulene er små – str. 500 – 1000 – ikke 2500!
♦ De små “møller” er letvægts: Op til 250 gram
♦ Agnen er helt små spinnere, blink eller woblere
♦ Det kan også være topwater- eller medefiskeri
♦ Linen er tynd – fra 0,04 til 0,10 mm (fletline)

– Aborren er som skabt til det ultralette fiskeri

– Og igen, – definitionen er altså ret flydende, – men ovenstående er min rettesnor, og er en sammenfatning af oplysninger ude fra den stooooore UL-verden (se eventuelt links herunder). – Husk at Ultra Light – ud over vægtgrænser (op til 7 gram er ex. en gængs “regel” i USA) – også handler om “handiness“! – Derfor er det essentielt med korte delikate stænger, små lette hjul og frække miniagn. – Så ikke noget med lange 8-9 fods “pæle” og str. 2500 “kaffemøller”!… – For så opnår du ikke den autentiske UL-feeling i dit finesse-fiskeri =  🙂

– Finessegear: Stang med kastevægt 0,5-3,5 gram og et lille str. 500 hjul. – DET er ægte finlir!

U.L. ER SUPER! – om det er ved åen, i ørredsøen, i geddesøen, på molen, ved medevandet eller på kysten. – Opsøg udfordringer med UL’eren!.

Fotos herunder:
Stalling 42cm /UL-spin, Regnbue 80cm /UL-spin, Gedde 8,7kg /UL-spin, Stavsild 48cm /UL-spin, Karpe 5,8kg /UL-mede, Havbars 46cm /UL-spin
  
  

– U.L.-gear er alsidigt, og kan benyttes til de fleste arter. Ex. har jeg her ved starten af 2021 landet knapt halvfjerds forskellige arter, taget under alle tænkelige forhold og på et hav af forskelligartede locations. Savner du arts-inspiration, kan du se artslisten lige her: UL-ARTSFISKERI, som dækker alt fra microarter ex. Grundling, Smelt, Havkarusse og Solaborre, – over mere eksotiske arter ex. Sømrokke, Havbars, Stalling, Pighvar og Barbe og til storfisk som Karpe op til 8,0, Gedde op til 8,7 og Ørred op til 6,2 kilo!

– Min fine Grundling på 16,8 cm, som er godkendt som dansk rekord 🙂

Herunder får du en række fine artikler om begrebet UL-fiskeri, – enjoy:

– Hyggelig hollandsk artikel om UL-spin (engelsk):
Waterlog-UL-SPINNING.pdf

– Og her er en artikel fra vores venner sydpå (tysk):
ultraleicht-angeln-mit-ul-kodern/

– Fra et af de store UL-Lande: Singapore (engelsk):
ultralight-finesse-fishing-without-breaking-banks/

– Om stangvalg fra ultralightanglers (engelsk):
rod-selection-based-on-power-action-and-length/

– Velskrevet U.L.-artikel fra Steen Ulnits:
ul-spin-gir-sport-og-spaending/

- Man kan godt - med lidt erfaring - fange store fisk på UL-gear: 79 cm og 6,2 kilo :-)
– Man kan – med lidt erfaring – fange store fisk på U.L.: 79 / 6,2 kilo 🙂
– Flot “rødmavset” fra ørredsøen, men husk at UL er SÅ meget mere end put & take-fiskeri!

 

16 kommentarer til “HVAD ER U.L.-FISKERI?”

 1. Glemte at oplys, om Eagle Claw Trailmaster Spin/Fly Pack Rod, den kan bruges til både spinner og flue hjul, ha håndtaget kan vendes.

  1. Det er da super genialt! – Skal du vifte med tørfluer skulle en Superpuppa være ret suveræn på de kanter, – og fanger du en god stalling, vil jeg blive super glad hvis du vil sende et foto. – Dem bliver jeg bare aldrig træt af at glo på… 🙂
   Super godt tur – altid fedt at have et eventyr at se frem til!

 2. Bliver næsten helt svimmel, med alle de betegnelser, men sådan er det vel for en der er genopstået, efter en pause på 40 år.

  Har været på udkig efter UL, da jeg skal på vandretur i 2015, og fiske i Norske elve, dog mindre elve og ukendt type.

  Har fundet frem til ABU Cardinal SX 5FD = 181gr.
  Eagle Claw Trailmaster Spin/Fly Pack Rod på 7fod = 176gr. (6-delt)
  – men er i tvivl om linens dimensioner…???

  1. Det lyder altså som et perfekt set-up til en tur ud på fjeldet. Herligt samlesæt med 7 fod i seks dele, – den kan dælme ikke fylde meget i rygsækken 🙂
   Med hensyn til linevalget, vil jeg – forudsat der ikke er frostrisiko – anbefale en flet / fusionsline i en diameter omkring 0,08 til 0,12. – Og jeg er selv ret begejstret for Nanofilen, evt. i en 0,11’er som også sagtens kan tumle større fisk. Hvad jeg har lært om Nanofilen på den hårde måde, er at det er super vigtigt at fugte knuden inden den trækkes til….
   Jeg har Fireline på et par andre hjul, men den kaster markant kortere end Nanofilen!
   Og Spiderwire er jeg ikke vild med. Den har forårsaget et par uheldige episoder med pludselige brud…

 3. Ja, vi er jo begunstiget med fantastisk aborrefiskeri her i København. I det midtjyske har jeg som knægt og ung mand tit dystet med de flotteste aborrer i Hald sø ved Viborg. Om der stadig er godt fiskeri der ved jeg dog ikke.
  Makreller lyder sjovt. Husk også hornfisken, den er en sand fornøjelse på det lette.

 4. Æv, – der er lige lovlig langt til øen, – kunne ellers have været hyggeligt at grej-nørde lidt over en fight.
  Hmmm – aborrer i god størrelse – det er jo helt perfekte U.L.-fisk. – Desværre har jeg endnu ikke fundet er godt aborrevand her i det midtjyske, da jeg først er flyttet hertil for små 3 år siden fra Esbjerg/Varde-området. – Til gengæld skal makrellerne udfordres med U.L.’eren til sommer – det tror jeg bliver rigtig godt 🙂

 5. Jeg er fra København.
  Fiskede i mine unge dage flotte aborrer i Utterslev Mose. Det var der en kammerat og jeg opgav letspin og begyndte på UL. Det var endnu sværere dengang at finde UL-grej end i dag i Danmark (hvilket siger ikke så lidt). Heldigvis kan vi med internettet finde godt grej udenlands, når vi ikke kan få det herhjemme.

 6. Hej Jens, – dejligt med kompetente bidragsydere her på siden. – Tak for det. – Og et helt fantastisk retrosæt du linker til – den er bare fin!
  10 oz ER meget, men det er bare ikke muligt at finde andre nedfældede “regler” for hvad U.L. dækker over. – Derfor er det meget individuelt hvordan folk fastlægger begrebet. – Mine 2500’er hjul tror jeg heller ikke når helt på 283 gram, – ex. kan et Exage 2500 lige præcis presse sig under med sine 280 gram.
  Jeg vælger dog også at kigge på størrelsen af hjulet, og når jeg sammenligner mit Avocet Gold 500 med mit nye ABU Orra SX10, ser jeg ikke den store forskel. Samtidig er vægtforskellen på sølle 14 gram, hvilket ikke giver sig udslag i manglende balance i stangen.
  Jeg føler at ryggraden i mine Fenwick’er er helt perfekt, når jeg også fisker ex. put and take og gedder, men hvis jeg kun skulle have en stang udelukkende til små-bækørreder, ville det da ikke gøre noget at stangen var endnu blødere. Meeeeeen stangreolen og konen siger nok nej til det indkøb….
  Da jeg brugte mit Avocet Gold hjul, “jokkede” jeg 0,12 nylon på…- det kostede godt nok meget endegrej….
  Hvor i landet er du fra, Jens?

 7. Hej Jørn.
  Først og fremmest dejligt med din nye blog, hvor der kan nørdes lidt indenfor en niche i dansk fiskeri.
  Jeg synes, at den amerikanske fortolkning er altfor bred. Med en vægtgrænse på 10 oz kommer de fleste af mine kysthjul ABU i str 40 eller Shimano 2500 størrelsen ind under under begrebet UL. Af de hjul der nævnes i Anglerwise´s liste er det kun Bass Pro hjulet der er “ægte” ul, alle de andre er dejlige hjul til letspin, der selvfølgelig også kan bruges på en ul-stang, men så bliver balancen i grejet også derefter.
  Der gælder i øvrigt lidt det samme på stangfronten. Mange UL stænger er i dag underklassificeret ligesom dine Fenwick stænger, der godt kan magte en 12-15 g og dermed, selv om de er rigtig lækre, ikke føles som rigtige UL-stænger. De har simpelthen for meget rygrad. Min gamle Shimano Sportsman på 5´med kastevægt 1-8g er allerede groft belastet ved 7g og næsten ubrugelig med f.eks. 10g. Jeg har også en ny Mitchell stang, der selvom den er klassificeret 0-5 g kaster 10-12g uden besvær. Lidt ærgerligt.
  Lige til sidst et billede af mit første ULsæt fra 1977. Mit eget sæt er desværre bortgået ved døden for mange år siden, men det var et fantastisk sæt med 0,15 mm nylon på (sved på panden).
  https://www.google.dk/search?q=daiwa+minispin+combo&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=LvH8UtjwCsGK4wTcu4Fw&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=986&bih=586#facrc=_&imgdii=_&imgrc=dxXj7mGaPxHLcM%253A%3BZ8e9RzDgUyO4QM%3Bhttp%253A%252F%252Fi.ebayimg.com%252Ft%252FVintage-Daiwa-Minispin-MS-18-two-piece-rod-reel-combo-%252F00%252Fs%252FOTYwWDEyODA%25253D%252Fz%252F0yAAAOxydyxSOJZQ%252F%252524%28KGrHqV%252C!oMFIwKCkrlRBSOJZQRNY!~~60_35.JPG%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.ebay.co.uk%252Fitm%252FVintage-Daiwa-Minispin-MS-18-two-piece-rod-reel-combo-%252F161108794538%3B300%3B225

 8. Hej, Jens – og tak for dit indlæg:
  Jeg prøvede at finde den korrekte definition på hvad U.L. er, da jeg opbyggede denne side, og det er svært at finde et entydigt svar. Jeg kom dog bl.a. forbi http://www.anglerwise.com hvor man definerer et U.L.-hjul som op til 10 ounces, som er 283 gram. De har desuden udnævnt de fem bedste U.L.-hjul, og her ligger der to str.10 hjul som nr. 1 og 2.: http://www.anglerwise.com/2013/04/14/the-top-5-ultralight-fishing-reels/.

  Mit gamle Avocet Gold 500 hjul vejer 206 gram, mens de tre str. 10 og 1000 hjul jeg bruger vejer hhv. 220, 230 og 260 gram, hvilket giver en forskel på max. 54 gram fra mit 500-hjul til mit tungeste 1000’er hjul. Derfor vil jeg ressonere mig frem til at et str. 10/1000 hjul godt kan kategoriseres som U.L.
  Mit 500-hjul er simpelthen for småt for mig 🙂

 9. Der er jeg så ikke enig. Str. 1000 hjul er i min optik hjul til letspin. Jeg har i øvrigt fisket UL siden 1977,selvom det ikke er blevet til så meget i de sidste 5-6 år.

 10. Mht til hjulene er jeg ikke helt enig, – jo et str.500 er absolut U.L., men med en almindelig voksenhånd – nærmest umulig at betjene.

  1. Lige præcis, – jeg startede med et 500-hjul. Men droppede det hurtigt. Det er simpelthen FOR småt. – Men der følger snarest et indlæg omkring hjulvalg her på siden.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: