HVORFOR IKKE U.L.?

– Er man først faldet for U.L.-fiskeriet, kan det være rigtig svært at fravælge sit ultra lette favorit-våben, – men der er dog enkelte faktorer og fiskearter, som burde frembringe lidt panderynker i
forhold til at gribe dit højt elskede og uundværlige U.L.-gear:

cropped-dscn11742.jpg

– Hvorfor eller Hvornår kan U.L.-grejet være problematisk:

♦1)  Begrænset fight-rækkevidde i forhold til grøde, grene og lign.
♦2)  Begrænset stang-brudstyrke ved infight med meget store fisk.
♦3)  Begrænset agnvalg via stangens meget begrænsede kastevægt.
♦4)  Begrænset kastedistance via lav kastevægt. Tynd line hjælper!.
♦5)  Begrænset linekapacitet på de fine og forholdsvis små U.L.-hjul.

– Indlysende løsninger på problem 1 – 5:
♦1) = Vælg dit stå-sted med omhu!, – Prøv at undgå at fiske hvor der  er brede bræmmer af vegetation og grene ved og under vandet.
♦2) = Undgå de store lakse-åer og lokationer som kan holde grov havørred og giga-gedde. Husk at line-styrken er det kritiske punkt!
♦3) = Vælg meget lette og volumiøse agn, som U.L.’eren kan “tumle”, hvis du vil servere stor-agn for ex. gedder. Forstør evt. med Squids.
♦4) = Husk at fiskene ikke altid er langt ude; – fisk det nære vand – vær mobil – og – hvis muligt ved sø og kyst; så vad ud til fiskene.
♦5) = Læs løsninger på problem nummer 2 og 4.

Vigtigt: Lær dit U.L.-grej at kende, – få finjusteret din bremse og få erfaring med hvordan du bruger den under fighten. Lad være med at underdimensionere din line, – brug fletliner som er tynde nok til at give dig lange kast med de små agn, men som samtidig kan holde til en overraskende stor fisk. Undgå vande med høj risiko for storfisk!

høspOÅ72jnf07
– 9 punds havørred, – for stor til UL-grej? – På kysten – næææ? – I åen?…

♦ Fisk som ex. aborre, stalling, regnbue, suder, brasen, hornfisk, bækørred, makrel og stavsild er størrelsesmæssigt helt perfekte UL-fisk, mens laks, stor-gedde og -karpe, kan være problematiske i forhold til stangens rækkevidde og brudstyrke…

høkyTN72jnp06
– Kystørred knap 5 kilo

♦ Et eksempel kunne være havørred-jagt i å og på kyst; fiskens styrke er den samme, men udfordringerne ved en kyststrækning og åbrinken er meget forskellige!:
På kysten er der absolut bedre muligheder for succes, hvis en stor havørred skulle tage din agn. – Her er der god plads omkring dig og ingen forhindringer, som forlænger din fight med drømme-fisken.
– Værre er det i åen, hvor et højt buskads, en bred vegetation langs en måske høj brink, døde trærødder og ufordelagtige strømforhold, kan forlænge fighten unødigt da man med kun 5-7 fods rækkevidde har svært ved at “styre” fisken!. – Så man bør have god å-erfaring med store fisk i stærk strøm, hvis U.L.-gearet skal benyttes på åernes storørred- (-eller måske lakse-) lokationer!
Min U.L.’er bliver eksempelvist ikke luftet ved Skjern Å’s laksemekka, – her er min å-erfaring med store fedtfinner på U.L.’eren utilstrækkelig!

(OBS: Hverken gedden øverst eller havørrederne er taget med U.L.-grej)

– Og det er denne smukke Sibiriske Stør selvfølgeligt heller ikke! 🙂

 

Skriv en kommentar