GRAZIOSO…

– Hmmmm- muligvis den smukkeste fisk jeg har gravet op af en ørredsø?

– Efter formiddagens stør-hygge skulle Loch’ens mange specialørreder lige have et lille skud, inden turen gik hjem til det midtjyske. Der er altid en stabil chance for at få fingre i enten guldørred, tigerørred, brødding eller….? – og det er altså noget der lokker en UL-fisker, som ikke vil nøjes med de evindelige regnbueørreder….

Jeg lagde ud med at tyre noget microblink i nakken på et par ganske aktive guldørreder, som jeg trods det mørke skydække spottede gennem pol-brillerne i den store sø. En enkelt af dem fulgte det lille hidsigt-farvede blink til dørs, men huggede ikke. Derefter blev jeg lokket over til den mindre men langt mere lækre- og klarvandede – “Skovsø”. – Også selv om hovedparten af søens udsætninger tilfalder den store sø. Jeg skiftede agn til et fint lille no-name kobberblink på 5 gram, – et blink jeg jævnligt har succes med (ex. denne: PELSDYR))

Allerede i andet kast var der angreb fra en farverig fyr. – Den fulgte blinket ind over en sandbanke og knaldede hårdt til på kun godt en meter line. Derfor kunne jeg med det samme se at det var en med rød mavse, – og dem kan jeg rigtig godt li’ 🙂
– På land så den sådan ud:

– Er det ikke et eksemplar af den sjældne Rødding? – Jow da 🙂 🙂 🙂

En RØDDING! – endelig!. – Den har jeg jagtet over de sidste 3-4 år, da jeg ind til nu kun har haft den på land på konventionelt gear tilbage i 2005. Og nu også på UL – JA TAK! 🙂

Røddingen bruges i Danmark kun som avlsfisk, da den – sammen med Kildeørreden – er forældre til mix-arten Brødding. Det sker dog at der smutter lidt med i en Brødding-udsætning, og enkelte steder – ex. i Ox’en ved Ringkøbing – sættes der et par gange årligt Røddinger ud, efter at de er færdige som “avlsdyr”.  Der er visse kendetegn som adskiller Kildeørred, Rødding og “bastarden” Brødding:
* Kildeørreden har røde pletter med en tydelig lyseblå ring omkring, denne lyseblå ring har Røddingen ikke.
* Kildeørreden har på den røde gatfinne en sort stribe inden den yderste hvide finnekant. Denne sorte streg har Røddingen ikke.
* Kildeørreden har et tydeligt “marmoreret” mønster på ryggen, mens en Røddings ryg er helt ensfarvet.
* Brøddingen har altid et eller flere af ovennævnte Kildeørred-træk, dog i noget mere afdæmpet grad. Røddingen har ingen af dem!.

– Rødding-gatfinne uden den sorte streg
– Røddingens ryg uden “marmoreret” mønster
– Her en Kildeørredryg: Den markante rygmarmorering ses tydeligt
– Kildeørred taget tilbage i oktober 2019

Med Røddingen sikkert i nettet kunne jublen bryde løs, og en af de manglende ferskvandsarter kunne påføres UL-listens “score-card”.

– Jamen så fin den er: 45 cm og 1230 grams uovertruffen skønhed

Turen gav yderligere et par småhug og følgere fra både Guldørred og Brødding, og endte med en kraftfuld fight fra denne vilde 3-kilos:

– Min lille 5,3 fods put & take-stang endte med at blive revet godt rundt (63cm/3,0kg! 🙂

 

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s