SORTE & HVIDE

En fed tur til Sjælland med Kasper fra Fiskefoto.dk gav mulighed for fiskeri efter to helt nye arter. Den ene skulle findes i den sorte nat, mens den anden skulle overlistes midt i den brændende sol. – Og begge dele lykkedes til fulde….

Den Hvidfinnede Ferskvandsulk var egentligt uddød i Danmark, men det er lykkedes at genintroducere den i et et sydsjællands vandløb, og med et brandvarmt tip i bagagen, gik vi på jagt efter den lille nataktive fyr. Vi spottede først en helvedes masse krebs og grundlinger, men så får Kasper øje på den helt rigtige art…

Sådan ser den ud – en svær art at finde i Danmark

Han fik serveret en lille luns orm på tanagokrogen (se evt. TANAGO-KROGE), og kort efter kunne han juble over den helt nye art. – Herefter gik det pænt stærkt med yderligere 6 styk i akvariet! 🙂

Det lykkedes mig at få fire, mens Kasper endte på hele fem flotte ulke

De syv første lå målmæssigt fra 5 til godt 7 cm så det var ganske fine eksemplarer, men vi sluttede lige af med et brag, i det vi begge fik en “basse” på over 9!! cm, inden vi lod freden sænke sig over ådalen. – Vi skulle nemlig ud efter endnu en svær art – den lille Pigsmerling, som ingen af os heller aldrig har fanget. – Denne art lever nemlig også kun i det sjællandske, og der kommer vi ikke så tit firbi…. – Denne mission gik ikke så godt, da regnen silede ned, åen var stækt tilgroet af algerlort, og de få eksemplarer vi spottede ville ikke hugge. – Den må have et nyt skud på et senere sjællands-besøg…

På vej hjemover skulle jeg forsøge mig på den lille invasive Sortmundede Kutling – igen en art som stort set kun findes på Sjælland. Kasper havde tidligere fanget den på Bornholm, og nu skulle jeg forsøge at få den på CV’et. – Det blev dog noget sværere end forventet…

Taktikken måtte justeres og et nyt spot måtte prøves før der var succes

Første forsøg var i en lille havn: Her spottede vi flere kutlinger, som dog desværre viste sig at være den almindelige Sortkutling. Dem fangede vi vel 25-30 stykker af, inden Kasper kunne lande en enkelt Sortmundet. – Så de var der! – Jeg fiiiiiiskede løs på alt hvad der rørte sig, men blev ved med at krane sortkutlinger op…. – Æv…. – Jeg flyttede om i havneindløbet, og satsede på blindfiskeri på bunden i stedet for. – Passende forfang blev monteret og et par stumper af mine geniale tørrede børsteorme røg på størrelse 12-krogene.

Så var den der!! – Plet bagerst i finnen = sortmundet kutling / forrest = sortkutling

Med det samme var der dobbelthug: – På den ene krog var der en lille Sortkutling, men på den anden sad den helt rigtige art: Min første – hårdt tilkæmpede – Sortmundede kutling! – Ja sgu!! 🙂

3 stk blev det til på hhv 12,2 12,0 og 9,3 centimeter – JA TAK!!

Kasper hentede kaffe og vi fandt også et par øller – stemningen var sgu høj på den solbeskinnede havnekaj. – Bare en suveræn makker ham Kasper – glæder mig sygt meget til en vild oktober-uge på Azoerne sammen med denne glade gæve østjyde 🙂

Her ses Sortmundet Kutling forrest og en lille Sortkutling bagerst

Det er ved at være rigtig svært at grave nye arter frem til UL-listen, så jeg var pænt tilfreds med at jokke disse to små fyre på listen, som nu tæller 85 danske arter fanget på UL.


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s