VILD ARTSJAGT I NATTEN

En imponerende art: Den lille Langtornede Ulk

Med det ustyrlige vejr med kraftig vind og regn vi har for tiden, må man udnytte de små “lortevejrshuller” der opstår. Jeg havde luret et sådan hul ved Lillebælt i nattetimerne fra lørdag til søndag. – Og så er det jo godt at man er sprunget ud som “tungevinduesfisker” – for det foregår nemlig kun i mørke. – Vel fremme ved Lillebælt stødte jeg tilfældig ind i et af mine nye bekendtskaber, – og så var der ellers dømt artsfest i mørket!…

Mark Hemmingsen – som ligger øverst i superligaen for artsfiskere 🙂 – var i gang med at rive en sjælden art op i hobetal 🙂 – Det drejede sig om den svære art Tangspræl, som jeg jo netop selv har fanget for allerførste gang for nylig (læs evt. SPRÆL I MØRKET). Tangsprællen er af begrænset størrelse, langt fra talrig, ganske lyssky og gemmer sig utroligt godt via sin eminente kamuflage.

Mark Hemmingsen med rigtigt fint tangspræls-eksemplar

Det er en art, der kun fanges få gange om året, men alligevel var det lykkedes for den superskrappe artsfisker, at fange hele tre på blot halvanden time. Vi fik lige hilst på og artsnørdet lidt i fem minutters tid, hvorefter jeg fik rigget til. – Inden jeg var nået i vandet med mit tungevindue, havde Mark landet nummer fire!!! – Det er vist aldrig set før, – med alvorligt held og dygtighed lander i bedste fald man éen… 🙂

Herefter fandt vi dog ikke flere desværre, men inden Mark skulle hjemover, fik vi lige rodet med et langt, sjovt og omfattende fotoshoot. Vi ville nemlig gerne efterkomme biolog Henrik Carls ønske om et godt fanger/tangspræls-trofæbillede til “Atlas over danske saltvandsfisk“, som han arbejder på 🙂

Jeg tog afsked med Mark, og så snart jeg var i vandet igen, gik det slag i slag. Det gik ret vildt for sig, og det det lykkedes at få følgende arter i feltakvariet i nævnte rækkefølge: Langtornet Ulk, Sandkutling, Almindelig Ulk, Rødspætte, Tangsnarre, Ålekvabbe, 3-pigget Hundestejle og Sortkutling.

– Sandkutlingen, Ålekvabben og den 3-piggede slap for fotoroderiet, mens den smukke Langtornede Ulk ses på topbilledet. Jeg observerede desuden en håndfuld torsk, nogle store sild og tre Stribefisk (drømmeart sammen med Ringbugen). Underligt nok var Panserulken (favoritarten) helt fraværende på denne tur. Og nå ja, – så var der sidst – men absolut ikke mindst – den forrygende Tangspræl herunder, som huggede på en rejeagnet tanagokrog og røg ind som turens art nummer 9!!!! – Det er sgu ret overvældende, og understreger hvad tungevinduesfiskeriet kan i forhold til diversitet.

– Min kun anden Tangspræl på hele 18,7 cm og der med kun 8 mm fra den danske rekord

Pænt tilfreds og med frostrød tud og iskolde tæer, kunne jeg pakke sammen, af-ise bilen og dingle mod det næste kapitel i årets artsjagt….. 🙂


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s