WOW – TRE NYE!

– Nuuuuj en lækker art til listen: Den særprægede men smukke Tangsnarre

Efter min Løje-succes gjaldt det jagten på nogle helt nye arter, som jeg havde i UL-kikkerten. Jeg var fremme ved den lille havn en times tid før solnedgang, så jeg kunne lige nå en spotrunde, inden der skulle fyres op i pandelampen….

Jeg havde ved et par tidligere besøg på spottet ikke rigtig haft held med de nye arter – bevares, jeg havde da spottet lidt “sjove” fisk, men ikke rigtigt haft styr på teknik og agnvalg. Denne gang valgte jeg isfiskestangen (er sgu lidt tosset med den lille ABU Veritas Ice 2,3″), monterede en blinklås som også fungerede som belastning og hægtede en præ-monteret mikro tiny-miny Tanagokrog på. Og så var jeg klar til en rundtur, som skulle vise sig at blive rigtig givtig!

– Meget hurtigt blev det til Havkarusse, Sandkutling og Sortkutling

Jeg spottede en gruppe helt små mørke fisk, som fistrede rundt ved noget blæretang, og serverede en mikro-luns af min regnorm for dem. Først var de ligeglade, men blev langsomt mere nysgerrige, og da den første huggede til, krogede jeg den med et lille håndleds-vip. Den røg direkte i akvariet, hvor jeg fik taget nogle fede pics af den lille kutlinge-art.

En livlig og ganske køn lille fyr på kun 3,5 centimeter, men hvad er det for éen?

Et par dage senere fik jeg hjælp fra Henrik Carl, Fiskeatlas.dk og han bekræftede mit håb om, at det var den sjældent sete Spættede Kutling. – Uha det var længe at gå med uvished om der var tale om en lille Sandkutling eller den eftertragtede Spættede Kutling. Med sine 3,5 cm (bliver op til godt 5 centimeter) er den i øvrigt min mindste PR-fisk.

Nå, men på havnemolen var den kort efter gal igen!. – Endnu en lille flok mørke kutlinger svømmede rundt om en tangdusk, og jeg tænkte, at jeg kunne snuppe en enkelt mere af min mulige nye art. Det lykkedes efter lidt lokke-nøkkeri foran en af mikro-fiskene – den huggede konsekvens til og igen sad mit modhug som det skulle! – De ekstremt små tanago-kroge er altså geniale til mikrofiskeriet! 🙂

– Men hov – den ligner jo ikke den første kutling?? – Endnu en sprit ny art var i hus 🙂 🙂 🙂

Jeg flippede lidt rundt på telefonen for at artsbestemme “den lille ny”, som nu drønede rundt i akvariet, og endte op på Toplettet Kutling 🙂
Inden jeg ramte havnemolen var jeg på 73 danske arter på UL-gearet, så det er efterhånden blevet ganske svært, at lande fisk jeg ikke har haft i hånden tidligere. – Derfor var jeg da så’n cirka ellevild over, at stå med hele to nye arter efter bare 15 minutter 🙂

Et ret fedt foto af den 3,7 centimeter lange Toplettede Kutling

Efter lidt mere hygge med et par havkarusser og de vanlige sortkutlinger, trak mørket ind over havnen. Jeg bevægede mig over på den nordlige mole, tændte pandelampen på max blus og kravlede rundt på træbroen for at se om der var noget liv. Og det var der! – Flere eksemplarer af ønskearten Tangsnarre, et par små tangnåle, en ål, mange sand- og sortkutlinger samt en havørred kom i lampens skær. Jeg fiskede på de to førstnævnte arter, men kunne ikke få dem til at hugge. Det gentog sig over den næste time, – de var simpelthen ikke interesserede i min agn 😦

Jeg måtte prøve en anden agn, for den Tangsnarre SKULLE bare på land. – Ved bilen blev regnormedåsen erstattet af børnefiskenettet, og jeg gik på jagt efter mysis. Det lykkedes hurtigt at få et par stykker i det lille net, og jeg slicede dem op i nogle 1×1 millimeter stykker, som jeg med en del besvær fik bakset på tangokrogen – sådan éen er cirka i størrelse 36… og mysisskallen er bare irriterende hård…..

En “nervekrig” på 20 minutter fulgte, – en Tangsnarre blev ved med at glo på min snack, puffede lidt, gemte sig, kom tilbage, nappede lidt…. – Endeligt sugede den agnen ind i munden, og som ved de nye kutlinger sad krogen heldigvis i første forsøg 🙂 – Med stor forsigtighed blev den underligt udseende fisk sænket i akvariet, og jeg kunne juble over den fine nye art.

Jublen ville ende tage over den fascinerende 11,1 centimeter lange fisk. – Aftenens tredje nye art var en realitet, og efter endt fotografering og lidt tak for denne gang-tobak, var det hjemover til det midtjyske.

Jeg har researchet mig frem til, at spottet skulle være ganske livligt hele vinteren igennem, så mon ikke jeg snart er tilbage. – Og så skal tangsnarren endnu engang udfordres, men også de spændende og svære tangnåle får et skud. – Mon en Tangnål bliver dansk UL-art nummer 77? 🙂


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s