SKOVLEN UNDER SAVEN

– Så lykkedes det endeligt at få den berømte skovl under Savgylten

Aaaaargh, hvor har jeg da bakset med at få den lille smukke Savgylte på UL-listen. Jeg har forsøgt mig i flere forskellige havne på østkysten uden held. Onsdagens formiddagstur gik til Århus, og det blev min redning…

Jeg havde ved et tidligere besøg på lokaliteten snakket med en hyggedykker, som lå og boblede rundt langs molen. Og UV-jægere og andet undervands-godtfolk er rigtig gode at udfritte omkring arter, da de jo ser mere end vi stangsvingere gør. Han fortalte dengang, at der var masser af savgylter langs molen, men mon han havde taget fejl af den farverige art og dens lignende “pain-in-the-ass”-fætter Havkarussen?

Farverig fætter – nærmest tropisk. – Men Savgylten er altså pære-dansk

Havkarusser var der som vanligt masser af på pladsen, og de driblede rundt over alt mens jeg riggede til. Jeg satsede på 2 stænger med hver sin agn: Regnorm og skalreje, og fik tyret mit hjemmelavede dobbeltrig ud så langt som det UL-venlige 8 grams kuglebly tillod. Og der gik ikke specielt længe inden den første farvestrålende fisk var sikkert på land, – og det VAR en SAvgylte!. Den havde taget krogen med skalrejestykket som jeg befriede den fra, for herefter hurtigt at putte den i akvariet. Et rimeligt begyndereksemplar på flotte 14,9 centimeter. – Jeg havde endeligt fået skovlen under en Savgylte 🙂

Endeligt kunne jeg på nært hold studere Savgyltens smukke farver 🙂

Lykken var gjort og jeg kunne langt om længe få fjernet “den sorte plet” fra artsoversigten. – Savgylten var nemlig den sidste “nemme” art jeg endnu ikke havde fanget, så den havde været lidt en torn i øjet.. Og nu vi snakker sort plet, så er det i øvrigt Savgyltens sikre kendetegn:

Sort plet MIDT på haleroden = Savgylte

Og sandelig om ikke det også lykkedes at få “noget af en savgylte-basse” på land. – En halv time senere kunne jeg nemlig lande dette forrygende flotte eksemplar:

Savgylte: 18,1 cm (DK-rekord=19,4 centimeter), se lige de farver!!! 🙂

Efter i 2021 for første gang at have UL-landet Smelt, Rødding, 9-Pigget Hundestejle, Stenbider, Koikarpe, Lille Hundefisk, Lerkutling og Bitterling, blev Savgylten ny art nummer ni. – Nu fortsætter jagten på de næste first-timer-arter, som i første omgang gælder “sommerarterne”: Multe, Hestemakrel, Brisling, Glyse og Slethvar… – De er svære, men ikke umulige 🙂


Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s