TJEK FORBINDELSEN

DSCN1694
– Jeg fandt nedenstående materiale på en amerikansk UL-side. Her i frit oversat udgave.

– Et af de største problemer for os UL-fiskere er den tynde line som ikke helt kan hamle op med de kraftige liner som “Heavy-Gears”-fiskerne kan benytte. Så ind i mellem står vi med risikoen for mistede fisk og mistede endeagn til diverse forhindringer ved vores fiskevand. Disse problemer kan til dels forhindres ved hjælp af følgende små løsningsmodeller til at få “tjek på forbindelsen”:


Pas på med at “brænde” linen:
Når du binder dine knuder og strammer dem til, risikerer du at “brænde” linen, hvilket svækker den betydeligt!
♦ Løsning:
Husk altid at fugte din line inden du strammer knuden til – det hjælper rigtig meget på din linestyrke omkring knuderne.

Tjek dine knuder:
Når du fighter en fisk lægges der en del pres på dine knuder. Dette er en af de mest almindelige årsager til linebrud. Ofte kan man foranlediges til at tro at line bare er sprunget, – det er den også, men meget ofte er det i knuden.
♦ Løsning:
Tjek din knude grundigt – både visuelt og ved træk – efter hver fight og eventuelt efter bundbid. Klip eventuelt knuden op, og bind en ny.

Almindeligt Linebrud (ikke i knuden):
Tykke liner kan selvsagt tåle mere, og en 0,30-line kan klare dybere ridser end vore ofte kun 0,06 til 0,12 mm liner. En line kan i løbet af en god fight få en del tæsk, – ofte forårsaget af gnidninger mod eksempelvis sten. Herved får linen små revner eller ridser – måske så små at de er umulige at se med det blotte øje. Men desværre dybe nok til en uheldig line-brækage ved din næste fight.
♦ Løsning:
Lad de sidste meter af din line køre forsigtigt gennem dine fingre / negle. Herved er der en god chance for at du vil mærke uregelmæssigheder. Hvis dette er tilfældet cutter du selvfølgelig den beskadigede del af linen af.

For meget pres på linen:
Din tynde line har naturligvis sine begrænsninger i forhold til spids-belastning. Overstiges denne af et ryk fra fisken eller hvis den lander på linen under et spring, knækker linen og fisken mistes.
♦ Løsning:
Lær din bremse godt at kende. Dette er top-vigtigt for at undgå at du ikke får lagt mere pres på linen end den er designet til. Bremsen bør sættes hårdt nok til at kroge fisken sikkert, og løsnes derefter hurtigt så unødig linepres undgås. Du kan lære bremsens virkning at kende ved at sætte krogen  i ex. et træ og derefter lave et hårdt og kontant træk. – Springer linen står din bremse for hårdt! – Det er simpelthen ultra vigtigt at du får et indgående kendskab til din bremse i forhold til din linestyrke!!

Mørnet line:
Slidte og nedbrudte liner giver selvsagt din drømmefisk en ekstra chance – desværre vil den – hvis den får brudt linen – svømme væk med agn og linestump, hvilket kan være en dødelig sejr for den…
♦ Løsning:
Skift linen ved sæsonstart. Det giver dig tryghed i forhold til grejet og med elemineringen af usikkerheden omkring din line, vil du bedre være i stand til at nyde din fisketid.

- Et solidt "bindeled" i form af en frisk line giver færre nedture ved fiskevandet
– Et solidt “bindeled” i form af en frisk line giver færre nedture ved fiskevandet

 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s