STØR FOR DUMMIES 2

- Var det ikke en idé at prøve kræfter med Størene - det er ikke svært!
– Var det ikke en idé at prøve kræfter med Størene – det er ikke svært!

Del 2 (Ikke U.L.-relateret stof)
– Har du overvejet at udfordre de spændende fortids-“fossiler” i de Vest-jyske put and takesøer? – Det er slet ikke så svært og må betegnes som et ret simpelt fiskeri, – og for mit vedkommende en fin adspredelse fra mit elskede UL-fiskeri. – Jeg har ikke selv den vilde erfaring med Stør, men synes alligevel at jeg vil inspirere jer til at give det et skud…

 

Her følger anden af de tre dele i denne “Dummies-serie”:
1. del: Min Beskedne Erfaring, Gearet, Accessories og Rigget.
2. del: Agnen, Metoden, Hugget, Fighten og Håndteringen. 
3. del: Stør-Arterne, Stør-Søerne, Vidste Du og Appetizers.
4. del: Update, justeringer og tips omkring mit eget stør-fiskeri

Første del – se her: https://ulfisk.com/2014/04/23/stor-for-dummies-1/
Tredje del – se her: 
https://ulfisk.com/2014/05/07/stor-for-dummies-3/
Fjerde del – se her:
https://ulfisk.com/2014/08/10/stor-for-dummies-4/

VIGTIGT!: LÆS https://ulfisk.com/2017/03/19/stoer-for-dummies-5/

♦ Agnen:
Der er mange muligheder for agn,når du skal fiske Stør, her vil jeg nævne de mest gængse, men der findes sikkert mange flere:

♦ Fra Supermarkedet:
Røget Laks: – Som du selv spiser det til frokost. – Rulles til en fin lille mundskænk på ca 3×1 cm. – Sidder rigtig fint på krogen. – Medbring godt brød og røræg til din egen frokost. 🙂
Det var Røget Laks som fungerede for mig i Holland…
Glyngøres marinerede sildebidder med løg: – Super handy, da de allerede er i perfekt størrelse, og er pakket i små pakker af 8 bidder, – passende til et par timers fiskeri. – Husk rugbrød og karrysalat 🙂 . Det er på Glyngøre-bidderne jeg har haft de fleste kontakter. Desuden skulle almindelige rejer eller muslinger i lage kunne bruges.

♦ Fra Grejhandleren / Ved Søen:
Pellets, dej eller Animalske Boilies:  Indeholder animalsk materiale og udsender dermed de helt rigtige duftstoffer. Populær agn!

♦ Øvrige Agn:
Desuden har en del Størfiskere haft held med eksempelvis Ansjoser, Smelt, Skalle, almindelige Regnorm, Powerbait, Blæksprutte og – en klassisk agn – Ørredrogn i Nylonstrømpe… – Har du glemt din Stør-agn, kunne jeg også forestille mig at lidt fiskeaffald fra søens rense-plads kunne bruges i en snæver vending! – Det handler om duft-stoffer!

Tjek dog lige sø-reglerne for en sikkerheds skyld. I nogle søer er der restriktioner for hvad du må proppe på din krog. Pas især på med agn som rogn, frisk og frossen fisk, fiskeaffald osv. da det kan være forbundet med smittefare!

- Fra en herlig efterårstur. Størfiskeriet fungerer bedst under rolige vindforhold
– Fra en herlig efterårstur. Størfiskeriet fungerer bedst under rolige vindforhold

♦ Metoden:
– Jeg synes absolut at sildebidderne (hvis de må bruges) kunne være en god start-agn, da de sidder forrygende godt fast på krogen.

Og fiskeriet er rørende simpelt; – rigget agnes op og tyres ud i “suppen” på et dybt spot. – Lad agnen synke til bunds, smid stangen i stangholderen og stram linen op. – Præcis som ved alt andet bund-fiskeri. Når jeg sidder max klar ved stangen, sætter jeg bremsen middelhårdt, så et tilslag bliver kontant og præcist. – Vender jeg mig bort fra stangen (kaffehentning, smøgrygning, snik-snak, osv.) løsner jeg bremsen helt, da det giver et mikrosekund mere reaktionstid. – Husk at stramme bremsen når første markering observeres (Der var vist noget med en amatørfejl omtalt i Del 1 som kostede en Stør…)

Sæsonen vil jeg ikke gå så meget op i – mine hollandske Stør blev taget i 30 graders varme midt på dagen og jeg har set Stør taget ved isfiskeri!. – Undgå fiskeri i frostvejr pga risiko for øjen-frostskader!


♦ Hugget
:
Det gælder om at være vågen når man fisker Stør – meget vågen!

– Jeg har misset alt for mange hug, men er ved at have lært lektien: Vær klar ved stangen hele tiden, og hold blikket fast på din stangtop. – Typisk kommer der et kort nøk, når Støren smager på agnen første gang, og derefter dykker stangspidsen et par sekunder efter. – Her kan du nå at slå til!! – Giv et fast modhug.
– Har du kroget fisken er du IKKE i tvivl 🙂


♦ Fighten
:
Efter forhåbentlig vellykket krogning er din dinosaur-fight igang!

En Diamant- og for den sags skyld – Sibirisk Stør fighter dybt og meget tungt. – Typisk vil du efter at have fornemmet krogningen som et massivt bundhug, opleve at Støren med store bevægelser rykker fra side til side, for derefter at finde ud af at noget er galt!. Så vil den trække meget mere rundt og forsøge flugten inde mod brinkerne, hvorefter du for alvor kan lægge pres på. Jeg har ikke oplevet nogle lange udløb, og en Stør springer kun sjældent. – Beluga’en skulle dog være noget mere frit-vands-fightende, da den generelt ikke er så bundlevende som de andre arter. Det stifter jeg forhåbentligt snart bekendtskab med…
– Når kampen er tippet over til din fordel, kan du gøre nettet klart, og sikkert dirigere din første Stør i nettet. – På forhånd tillykke 🙂

– På land kan du på anatomien nemt se hvorfor disse majestætiske fisk er sådan nogle rå fightere. – Deres våben er den muskuløse og strømlinede krop, de store bryst-pagajer og især den stærke haj-lignende hale. – En “motor” af dimensioner… – En smuk skabning!


♦ Håndtering
:
Pas på Støren, når du har den på land. – Jeg synes de er “uterlige”.

Din Stør skal hurtigt løftes op på din våd-gjorte afkrogningsmåtte.
Brug en lidt fast hånd til at fiksere – de er også kraftfulde på land!
Afkrog den så hurtigt du kan, så du minimerer linekaos.
Du skal ikke være nervøs – Støren har nemlig ingen tænder.
På de mindre eksemplarer kan du være udsat for at rive dig på de skarpe bruskplader, – brug evt. en handske hvis du er urolig.
På større Stør er de slebet runde, og typisk er det ikke et problem.
En stør kan tåle at være på land i ca. 3 minutter, men pas på når du har dem på måtten, for de er kraftfulde og livlige – også på land.


– Næste onsdag: Arterne, Søerne, Vidste Du og Appetizers


– Skriv endeligt et spørgsmål om Stør-fiskeriet her på ULFISK, så skal jeg – en Stør-fiske Dummy – nok prøve at hjælpe så godt jeg kan.


Vær klar til sidste indlæg i Stør For Dummies-serien: – Klik “Follow” øverst på forsiden. – Så får du en mail, og vil være “first to know” 🙂
Sidste del er planlagt til onsdag den 7. Maj 2014.

- Diamantstør, 117,0cm/8000gram, Holland. - Og kan nemt kontaktes i Midt og Vestjylland.
– Diamantstør, 117,0cm, Holland. – så’n éen kan nemt “kontaktes” i Midt og Vestjylland.

One thought on “STØR FOR DUMMIES 2”

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s