
– Lidt hjælp til artsbestemmelse af din Put & Take-fangst. – Der er jo i mange af søerne periodevist udsat en del forskellige og “sjove” arter:
– Listen herunder skulle omfatte langt de fleste arter du har mulighed for at sætte din krog i ved en dansk put and take-sø. – Husk at du på ULFISK.com altid kan klikke på et foto for at forstørre det:
Nogle fangster kan være svære at genkende, håber dette hjælper:
Regnbueørred:
(Oncorhynchus Mykiss)
Absolut mest almindelige ørredart.
Er i samtlige put and takes i Danmark.
God fighter og god til at klare endda ret høje vandtemperaturer i søerne.
Guldørred:
(Mix: Donaldson/Camlopsregnbue)
Forholdsvis nyt indslag som er blevet voldsomt populær pga dens visuelle effekt i søerne. Fiskerne er vilde med de meget synlige og kampglade “guld-fisk”.
Kildeørred:
(Salvelinus Fontinalis)
Virkeligt smuk fisk med sorte og hvide striber på de røde finner og marmoreret ryg!. Er ikke specielt glad for høje vand-temperaturer, og ses oftest om vinteren.
Bækørred:
(Salmo Trutta Fario)
Velkendt og udpræget køn ørredart. Ind i mellem sætter diverse søer ret store eksemplarer ud på op omkring 7-8 kilo. Den kan godt være lidt sky og forsigtig.
Tigerørred:
(Mix: Kildeørred Han/Bækørred Hun)
Findes ikke særligt mange steder endnu. Dog en meget spændende fisk med et utal af smukke varierede farvetegninger og seriøst gode fightegenskaber.
Sølvørred:
(Mix: Bækørred Hun/Fjeldørred Han)
Efter mit skøn er der desværre maks 10 søer i Danmark som har / har haft denne ufatteligt hårdt fightende ørredart i deres søer. Virkeligt en spændende art!
Brødding:
(Mix: Kildeørred Han/Fjeldørred Hun)
En hed affære mellem en kildeørredfar og en fjeldørredmor giver denne “bastard”.
Ligner kildeørred uden ryg-marmorering.
Fjeldørred (Rødding):
(Salvelinus Alpinus)
Modsat Kildeørred ingen sort finne-stribe inden yderste hvide stribe. Ikke særligt udbredt i Put & Takes. Kendt som en eftertragtet sportsfisk i bjergområder.
Laks:
(Salmo Salar)
Ikke egnet til en put and take-sø, hvilket flere søejere har erfaret. – Der er vist ikke mange søer tilbage som udsætter laks, så forvent ikke en dans med fiskenes konge.
Gedde:
(Esox Lucius)
Den kendte og eftertragtede sportsfisk. Naturligt forekommende i mange put and takes. Dog bliver de sjældent ret store på grund af det store fiskepres i p&t-søerne.
Aborre:
(Perca Fluviatilis)
Enkelte naturligt opståede søer kan holde ret pæne eksemplarer. Et målrettet sats på store aborrer i en put and take-sø vil dog næppe falde succesfuldt ud.
Sandart:
(Lucioperca Lucioperca)
Ikke nogen særligt udbredt art, men ex. Herning Fiskepark (hvor de i øvrigt må hjemtages) og Lystfiskergården i Roust har udsat dem med blandet succes.
Ål:
(Anguilla Anguilla)
Ålen er ikke genstand for egentligt fiskeri i vore put and take-søer, og godt for det, da den er alvorligt truet. – Der er højst sandsynligt en god bestand i mange søer.
Stør, Diamant:
(Acipenser Güldenstädti) (ikke U.L.!)
– Er den mest udbredte Stør-art i DK.
Den kaldes også “Russisk Stør”. Kendes på sine gullige farver, en mindre “skyde-mund” og diamantmønstre på siderne.
Stør, Sibirisk:
(Acipenser Baerii) (ikke U.L.!)
Mindre Stør-art som ikke er specielt udbredt. Nem genkendelig med sine grålige farver. Brav fighter som gerne tager røget laks agnet på en enkeltkrog.
Stør, Beluga:
(Huso Huso) (ikke U.L.!)
Stører er lidt kontroversielle i det de kun må fiskes som catch and release. Beluga kan blive giga-stor i det fri.- Kendes på sin meget brede mund. Aggressiv ad H til!.
– Jeg har valgt ikke at medtage ex. Sterlet-stør og Helt, da de kun er i en sø eller to, samt fredfiskene da man yderst sjældent fanger dem.
– Husk at de enkelte arter kan variere en del i farvetegningerne!
Kilder: Fisken du Fanger/ A. Broman, Lystfiskerhåndbogen/ A. Yates, Fluefiskeri efter Ørred/ Gyldendal, Plakat/ Scandinavian Fish Yearbook samt good old “onkel” Google… 🙂
– Og så får du da lige fire gode tips omkring put and take-fiskeriet…
Det ultra-lette fiskeri:
(Ultra Light Spinning)
Tag gerne det helt lette UL-grej med ud til din fiskesø. Det er givtigt, super sensitivt og intenst. – Og du får værdifuld erfaring, indsigt og føling med dit U.L.-gear.
Tørfluer:
(En spændende og visuel oplevelse)
På en lun forårs-, sommer- eller endda efterårs-aften er der fine muligheder for succes med en bille eller en græshoppe-imitation. – Et skønt visuelt fiskeri.
Vinterfiskeri:
Om vinteren er der plads ved søen, og
fiskene fighter godt i det kolde vand. Tjek søens is-situation, og vær sikker på at det er en vinteraktiv sø med gode kontinuerlige udsætninger du besøger.
Endeagn / U.L.-Spin:
Da jeg næsten udelukkende fisker put and take i vinterperioden, skal dette agn-tip opfattes som et vinter-tip: – Prøv Gule Agn – uanset om du fisker med blink, spinner eller wobler. – Det virker fint!
– ULFISK.com ønsker dig god fornøjelse ved vore mange fine ørredsøer.