EN BLÅ KRIGER

– Succesfuldt stallingsats med UL-pinden 🙂

– Torsdag aften var noget af en blæsende affære, så derfor lod jeg – dog modviligt… – majfluer være majfluer, og dinglede en tur til Grindsted Å. – Her er majflueklækningerne meget tæt på ikke-eksisterende, men det er stallingerne ikke!, – og derfor skulle den smukke lille ædelfisk have et skud med UL-pinden….


– Stallingenbestandene i de sydjyske åer blev nærmest udslettet tilbage i de hårde vintre i både 2009 og 2010, og er stadig meget sårbare. – Dog ikke i lige præcis Grindsted Å, hvor bestanden har restitueret sig i en meget positiv grad over de sidste par år. Yderst opløftende – og så bliver det jo heller ikke ringere af at åen – i vanlig stil – fremstår spritklar. Dermed får man et fedt visuelt aspekt i fiskeriet, – man ser simpelthen masser af stallinger (og ørreder) stå over den lyse sandbund.

– Alt for længe siden jeg har været i nærkontakt med “åens dronning”

Aftenen gav frit udsyn til masser af fine stallinger, – helt fra 10 og op til 40 centimeter, – at undgå at skræmme dem og derefter at få dem til at hugge, var straks en noget mere udfordrende disciplin….

Jeg har altid (især tilbage i de vilde stalling-år fra 2005-2008) været storfan af små grønne spinnere til de smukke fisk. – Dengang var der ingen tvivl om, at de havde præferencer for netop denne agn. – Så derfor måtte jeg lige aflevere en intern reprimande til mig selv, for at bruge den første resultatløse time på at piske rundt med en kobber-farvet…. – Den blev derefter afløst af en lille stallingvenlig 4 grams DAM Effzetter i gyldne og grønlige kulører…

Og den gav aftenens eneste stalling på land (plus et par standard-bækørreder), – men jeg havde flere tunge hug, og desuden en del nysgerrige mellemklassefisk som fulgte sultent med , når den lille grønne snurre-fidus daskede forbi deres spidse “snuder” 🙂

Den store stalling huggede tungt i et dybt hul, og gav en flot flot fight, hvor den fik brugt sin store rygfinne godt, da den stillede sig på tværs ude i en stærk strømrende. Den sluttede flot af med et par imponerende spring, hvor af det sidste sendte den direkte i mine ventende netmasker 🙂

På land kunne jeg beundre en gammel kriger, med flosset “ryg-sejl” og flanker fulde af ar efter nærkontakter med diverse predatorer.
– Jeg fik skudt et par hurtige shots, og efter kort tid var “blåmanden” klar til at søge mod sin standplads igen. – Sgu egentligt lidt underligt at de store mørke stallinger kaldes “blåmænd“,  og samtidig er arten kendt som “The Lady of the stream” og “Åens Dronning“, – men nok om den kønsforvirring…, – Stallingerne  har – uanset benævnelse – stadig en ganske speciel plads i denne skribents lystfiskerhjerte ♥

– Og Sting’en fik endnu flere plusser i bogen. Den har storbrilleret på mine å-ture, og har fuldt ud levet op til mine høje forventninger i forhold til finesse-fiskeri efter bækørred, – og nu også stalling 🙂

– Farvel og tak for en super fed oplevelse!

Den super fine blå fisk målte i øvrigt 42 centimeter, og var vist den største jeg observerede, – men mon ikke det klarvandede vandløb gemmer på endnu større stallinger…? 🙂 – Det satser jeg på, at en god døgnflueklækning og tørfluestangen hjælper med at opklare…


 

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s